Boeren in Europa kampen met seizoentekorten als gevolg van de coronavirusepidemie, meldden westerse media.

Volgens Deutsche Welle is er dus in Spanje niemand om aardbeien te plukken. Vanwege de aangekondigde beperkende maatregelen tegen de achtergrond van het coronavirus, konden seizoensarbeiders uit Marokko die daar elk jaar kwamen, niet naar Spanje komen. Bovendien keerden arbeiders uit Oost-Europa terug naar hun thuisland.

In de provincie Huelva, die 97% van de Spaanse aardbeien produceert, ontbreken 25 duizend arbeiders.

Niet genoeg seizoenarbeiders uit andere landen en in de velden in Duitsland. Volgens Deutsche Welle heeft het land dus nog eens 300 duizend mensen nodig om op boerderijen te werken.

Duitsland heeft de beperkingen op grensovergangen versoepeld, en daarom gingen Roemenen volgens euobserver naar het land. Dus verzamelden op 9 april ongeveer tweeduizend seizoenarbeiders zich op de luchthaven Cluj-Napoca in het noordwesten van Roemenië, die naar Duitsland wilden vliegen.

Asperges en aardbeien zijn rijp in Italië, maar beperkende maatregelen voorkomen ook dat migrerende werknemers het land binnenkomen, meldt Politico. De minister van Voedsel, Land- en Bosbouw van het land Teresa Bellanova stelde voor om werkvergunningen te geven aan migranten zonder de nodige documenten om dit probleem met het gewas op te lossen.

Vorige week waarschuwde het European Parliamentary Research Centre dat door een tekort aan arbeidsmigranten de prijzen in de Europese supermarkten zouden kunnen stijgen, met name voor verse producten.

Buitenlands beleid merkt op dat het coronavirus de wereldwijde voedselvoorzieningsketens dreigt te verstoren.

De productie van grote gewassen zoals tarwe, maïs en sojabonen is minder beïnvloed door beperkende maatregelen, aangezien deze grotendeels gemechaniseerd zijn, merkt het Buitenlands Beleid op. De problemen doen zich vooral voor bij groenten en fruit: ze gaan snel achteruit en mensen moeten ze verzamelen en inpakken.

Het meeste voedsel wordt over zee vervoerd. Door de sluiting van de grenzen kunnen commerciële vaartuigen niet vrij havens aandoen of nieuwe bemanningsleden aannemen, wat ook een negatieve invloed heeft op de voedselvoorziening.

Consumenten ervaren al onderbrekingen in de voorziening, aldus de publicatie. De prijs van tarwe in de wereld steeg dus met 8% en die van rijst met 25%. Vooral vanwege de heersende situatie zullen landen met de armste mensen, evenals landen die vaker voedsel importeren dan exporteren, daar het meest onder lijden, merkt het Buitenlands Beleid op.

Uw HR-consult.

We werken met Broker-logica.
Wij helpen u de beste deal te vinden voor het flexibel managen van uw personeel.