Vanwege de coronaviruspandemie worden boeren in veel landen geconfronteerd met een probleem: het gebrek aan seizoensarbeiders die elk jaar gewassen oogsten. Om ervoor te zorgen dat er na de door de autoriteiten ingevoerde quarantaine geen voedseltekort is, doen sommige regeringen een beroep op de boerderijen van mensen die hun baan in andere industrieën hebben verloren.

Een dergelijk probleem wordt nu waargenomen in Europa en de Verenigde Staten. In Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk gaan de aardbeien- en aspergeoogst al achteruit en later kunnen er problemen ontstaan met de teelt van andere gewassen in de meer noordelijke gebieden, schrijft Bloomberg. “Je kunt een slechte oogst aan, maar als 80% van de producten al rijp is en er niemand is om het op te halen, voel je je machteloos”, citeert het bureau Cristobal Picon, die bessen in Zuid-Spanje verbouwt en meestal afhankelijk is van de arbeid van arbeiders uit Marokko en Roemenië.

 Gebrek aan handen

In Duitsland werken gewoonlijk 30.000 arbeidsmigranten in maart op boerderijen en in mei al 80.000. Maar op dit moment is slechts een klein deel van de werknemers in het land aangekomen, zei de Duitse minister van Landbouw, Julia Kleckner. Italië kan volgens de prognoses van de Coldiretti Farmers Association tot wel 100.000 migrerende werknemers tekortschieten. In Frankrijk alleen al in het voorjaar hebben boeren meer dan 200.000 arbeiders nodig, volgens de grootste boerenbond van het land, FNSEA. Twee derde van de seizoenarbeiders zijn meestal buitenlanders uit Midden- en Oost-Europa, Tunesië en Marokko.

Maar de EU sloot de grenzen van de Schengen-zone voor minstens 30 dagen, ook Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Oostenrijk en andere Europese landen verscherpten de controle aan hun nationale grenzen.

Er is werkelijk een wereldrecessie gekomen

Hierbij speelde niet alleen het coronavirus een grote rol, maar ook problemen op de kapitaalmarkt

Economie

In het VK hebben boeren zich al voorbereid op het tekort aan seizoensarbeiders als gevolg van de Brexit. Maar vanwege de pandemie zou hun tekort tijdens het oogstseizoen 80.000 kunnen bereiken, volgens de Country Land and Business Association (CAO). Tegelijkertijd is de gemiddelde leeftijd van boeren in het VK 59 jaar oud en lopen velen het risico ernstig ziek te worden als ze besmet raken met coronavirus, merkt The Guardian op. Volgens cao-president Mark Bridgman is zo’n tekort aan arbeidskrachten nooit eerder voorgekomen. De CAO en andere verenigingen die de landbouwbelangen vertegenwoordigen, vragen de regering om zo snel mogelijk te helpen.

In de VS maken boeren zich op voor een tekort aan seizoensarbeiders uit Mexico, terwijl in Florida het oogstseizoen begint. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft half maart de afgifte van speciale werkvisa voor Mexicanen tijdelijk opgeschort om de procedures te wijzigen in overeenstemming met de vereisten van de autoriteiten om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. In 2019 werkten 258.000 arbeidsmigranten, voornamelijk uit Mexico, met dergelijke visa in de Verenigde Staten.

Consulaten zullen nu voorrang geven aan de Mexicanen die al in de Verenigde Staten hebben gewerkt, omdat ze het interview niet opnieuw hoeven te doorlopen, schrijft The Washington Post. Vergaderingen met nieuwe visumaanvragers kunnen worden geannuleerd.

Lente oproep

De Franse minister van Landbouw Didier Guillaume deed een beroep op werknemers van winkels, hotels en restaurants die zonder werk zaten te werken op boerderijen. ‘Sluit je aan bij het grote leger van de Franse landbouw. Sluit je aan bij degenen die ons gezonde voeding lieten eten ‘, zei hij op BFM TV.

Soortgelijke oproepen werden gedaan door regeringen van andere landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. “Allereerst richt ik mij tot jongeren die nu niet werken en niet voor hun kinderen of oudere familieleden hoeven te zorgen”, zei de Oostenrijkse minister van Arbeid Christina Aschbacher. ‘We hebben ieders hulp nodig.’

3,3 miljoen werklozen in de VS in een week

Miljoenen nieuwe zullen de komende weken worden toegevoegd – registratiesystemen mislukken

Economie / Management

In de Verenigde Staten hebben bijna 3,3 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd voor de week van 21 maart, wat 4,7 keer meer is dan het record van 1982. Dit zijn echter vooral stadsbewoners die niet graag naar boerderijen willen. Bovendien zijn ze niet aangepast voor dergelijk werk en, samen met beperkingen op contacten als gevolg van coronavirus, zal hun werk in ieder geval minder effectief zijn, waarschuwen vertegenwoordigers van de landbouwsector. ‘Dit is natuurlijk een potentiële bron van arbeid’, zegt Mike Carleton van de Florida Fruit and Vegetable Association (geciteerd door The Washington Post). ‘Maar je hebt bepaalde vaardigheden nodig om fruit en groenten goed en op tijd te verzamelen, anders kun je een deel van de oogst kwijtraken.’

Doe geen domme dingen

Hoewel er in de wereld geen voorwaarden zijn voor voedseltekorten, zegt Maximo Torero, hoofdeconoom bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Maar binnen een paar weken kunnen er problemen ontstaan als er niet genoeg arbeiders op de boerderijen zijn en als er protectionistische maatregelen worden genomen om de voedselexport te beperken, waarschuwt hij.

Volgens Torero is het belangrijkste wat de overheid kan doen

Uw HR-consult.

We werken met Broker-logica.
Wij helpen u de beste deal te vinden voor het flexibel managen van uw personeel.